Виявлення осіб похилого віку, які потребують соціальної допомоги, – важливий аспект роботи відділення соціальної допомоги вдома КЗ «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради

  • 53

 

Фото без опису

 

Люди похилого віку це найуразливіша категорія осіб, які дуже часто не можуть самі про себе подбати. Тому увага та опіка для них є вкрай необхідною та являється для них великою підтримкою.

Відділення соціальної допомоги вдома комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради активно працює у напрямку соціальної допомоги та підтримки осіб похилого віку та людей з інвалідністю. Соціальними робітниками та працівниками відділення  постійно проводиться робота по виявленню одиноких непрацездатних осіб.

02.04.2024 року фахівцем із соціальної роботи Тамілою Остапенко та соціальним працівником Тетяною Гаврилюк було здійснено виїзд до жительки селища Драбів, яка потребує надання соціальних послуг. Працівниками комунального закладу проведено визначення та оцінку індивідуальних потреб особи похилого віку, надано інформацію про соціальні послуги, які надає соціальний робітник комунального закладу, та порядок їх надання, обговорено індивідуальні плани соціальних послуг догляду вдома та натуральної допомоги. Відповідний пакет документів подано до відділу соціального захисту та охорони здоров’я Драбівської селищної ради для прийняття рішення про надання соціальних послуг.

03.04.2024 року з метою моніторингу індивідуальних планів соціальних послуг завідувачем відділення соціальної допомоги вдома Іриною Мірошник та соціальним працівником Тетяною Гаврилюк відвідано жительку селища Драбів, яка отримує соціальні послуги догляду вдома та натуральної допомоги від соціального робітника комунального закладу. Соціальним працівником проведено визначення та оцінювання індивідуальних потреб особи та відповідно до ступеня індивідуальних потреб, враховуючи можливості у самообслуговуванні, спільно з отримувачем соціальних послуг здійснено корегування індивідуальних планів соціальних послуг.

Також з метою контролю за якістю надання соціальних послуг  драбів’янам здійснено перевірку роботи соціальних робітників Валентини Корабель та Ольги Ситник.

Під час перевірки з’ясувалося, що послуги особам похилого віку надаються в повному обсязі згідно Державних стандартів відповідно до індивідуальних планів та договорів, укладених між комунальним закладом та підопічними.

Соціальні робітники забезпечують обслуговуваних всім необхідним: продуктами харчування, промисловими товарами, медикаментами; допомагають в оплаті комунальних послуг, забезпечують винесення сміття,  занесення води та твердого палива до будинків, допомагають в обробітку присадибної ділянки, проводять косметичне та вологе прибирання оселі,  надають інші послуги, передбачені індивідуальним планом. 

Працівники відділення соціальної допомоги вдома відповідально, уважно, з повагою ставляться до підопічних, морально підтримують, завжди знаходять спільну мову з ними, допомагають поратися по господарству.

З метою психологічного розвантаження з приводу побутових, сімейних негараздів працівниками відділення проводяться бесіди з особливо вразливими громадянами похилого віку.