Соціально здорова сім’я - запорука щасливого майбутнього для дітей!

  • 149

 Навчальний посібник «Соціальна робота з вразливими сім'ями та дітьми» –  Центр Знаний

 

Сім'я – це джерело любові, підтримки, навчання та розвитку для дітей. Сім'я – це місце, де дитина відчуває себе прийнятою, захищеною, цінною та щасливою. Дитина, яка має сім'ю, знає, що вона не самотня, що вона має когось, хто завжди буде поруч, хто піклується про неї, хто розуміє її, хто допоможе їй у важкі моменти.

На жаль, є такі сім’ї, де батьки не усвідомлюють того, наскільки важливо їхнім дітям мати повноцінно здорову сім’ю, адже cаме в сім’ї закладаються умови, від яких залежатиме не лише процес формування особистості дитини, а й її здоров’я у майбутньому.

З метою підвищення батьківського потенціалу та батьківської компетентності у вихованні дітей; формування цілісного ставлення до власного здоров’я; профілактики залежності батьків від нікотину, алкоголю та недопущення проявів асоціальної, девіантної поведінки, 28 травня поточного року  завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцем із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради відвідано 8 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з них 4 сім’ї, де є проблема в дорослих членів родин із надмірним вживанням алкогольних напоїв,  в яких виховується 13 малолітніх/неповнолітніх дітей. Означені сім’ї проживають в селах Тополі,  Левченкове, Михайлівка та селищі Драбів. Серед даних сімей: 4 сімї отримують соціальну послугу соціального супроводу; 2 сімї отримують соціальну послугу середньо-тривалого консультування; 2 сімям надано соціальну послугу інформування.

З батьками, в першу чергу, проведено профілактичні бесіди щодо недопущення вживання алкогольних напоїв, скеровано вести здоровий спосіб життя, проаналізувати та скорегувати свій стиль життя для збереження їх власного здоров’я та в цілому всієї сім’ї, належним чином виконувати свої батьківські обов’язки. Адже соціально не прийняті сімейні звички, традиції, спосіб життя і ставлення до свого здоров’я, вироблені в батьківській сім’ї, переносяться потім дитиною в доросле життя і вже створений ними осередок суспільства.

Тому батькам наголошено про те, що найголовніше їхнє завдання – навчити дітей з самого раннього віку цінувати, берегти та зміцнювати своє здоров’я, а також особистим прикладом демонструвати ведення здорового способу життя, дотримуватися норм та правил поведінки в суспільстві, родині. Оскільки, саме з батьків дитина бере приклад, саме в сім’ї у дитини закладається дбайливе та усвідомлене ставлення до свого здоров’я, формуються цілі та цінності на майбутнє для сприятливого входження в подальшому в соціум та адаптації в ньому.