Збереження родини для дитини

  • 168

 

Фото без опису

 

Сім’я – це перший соціальний інститут у житті будь-якої людини і важливий чинник її успішної соціалізації в майбутньому. Саме тому в сучасних розвинених суспільствах соціальна робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, направлена на збереження родити для дитини, розглядається як основний та найбільш ефективний спосіб вирішення проблеми соціального сирітства.

З метою запобігання випадків загрози життю та здоров’ю дітей, недопущення вчинення домашнього насильства, підвищення батьківського потенціалу у вихованні дітей, здійснення контролю за станом утримання дітей в  сім’ях, виявлення існуючих проблем та надання своєчасної допомоги у їх вирішенні, 10 червня поточного року завідувачем відділення та фахівцем із соціальної роботи відвідано 6 сімей, у яких виховується 9 малолітніх та неповнолітніх дітей, які проживають на території сіл: Драбове-Барятинське, Білоусівка та селищі Драбів.

Серед означених сімей – 1 сім’я, що перебуває у складних життєвих обставинах через вчинення домашнього насильства відносно 2 неповнолітніх дітей, яка отримує соціальну послугу соціального супроводу; 3 сім’ї, де вчинено домашнє насильство дорослими членами родин відносно один до одного; 2 сім’ї, в яких виховується 5 дітей, яким надано соціальну послугу інформування.

Під час відвідування сімей звернута увагу батьків на стан утримання дітей в сім’ях, забезпеченість їх повноцінним харчуванням, належним доглядом, дотримання санітарних умов проживання, задоволення першочергових потреб дітей. В одній сім’ї маму скеровано до забезпечення її неповнолітніх дітей до подальшого навчання, обговорено питання профорієнтації. Надано консультації батькам щодо набуття вмінь та навичок самостійно вирішувати свої проблеми. Також батьків поінформовано про відповідальність за неналежне виконання обов’язків щодо виховання своїх дітей.

Проведено профілактично-роз’яснювальну роботу в сім’ях, в яких було вчинено домашнє насильство щодо недопущення повторних проявів протиправної поведінки, попереджено про відповідальність за вчинення насильницьких дій. Надано консультації щодо налагодження міжособистісних взаємовідносин, профілактики різних видів насилля та жорстокого поводження в цих сім’ях.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора», з метою здійснення контролю за цільовим використанням державної соціальної допомоги при народженні дитини і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей в таких сім’ях, цього ж дня, здійснено перевірку означеної допомоги в 1 сім’ї, в якій виховується 1 малолітня дитина, яка проживає в селі Драбове-Барятинське.

В ході роботи встановлено, що виплачена сума допомоги використана для забезпечення належних умов для утримання та виховання дитини в цій сім’ї. Також маму поінформовано та попереджено про те, що в разі виявлення факту нецільового використання нею державної соціальної допомоги при народженні дитини, дану допомогу може бути припинено.

Означені перевірки триватимуть і надалі.