Проведено дослідження водойм на холеру

  • 119

35% проб води, відібраних з поверхневих водойм, не відповідають гігієнічним  нормам|Україна.інфо

З метою епідеміологічного нагляду за холерою щорічно  з червня місяця по вересень включно Драбівське відділення Золотоніського районного відділу  ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» відбираються  проби води  з  поверхневого водоймища – ставка в селищі Драбів.

 Відібрані проби досліджуються,  як на холерні,  так і на холероподібні вібріони. Протягом червня відбирались  проби  2 рази.  І  хоч на території  Драбівщини немає офіційно визначених місць масового відпочинку на водних об’єктах, та часом як діти, так і дорослі організовують свій відпочинок біля Драбівського ставка з купанням  у воді.

Вже в червні місяці в мікробіологічній лабораторії  Драбівського відділення  висіяли холероподібний вібріон. Цей результат  підтвердили,  провівши дослідження у вірусологічній лабораторії ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» (ідентифікована як Vibrio cholera non O1 групи Хейберга , результат аналізу №8 від 28.06.2024)

На відміну від холерних,  холероподібні вібріони не є збудником  холери, проте  можуть викликати як поодинокі випадки, так і спалахи по типу харчових токсикоінфекцій.

Холероподібні вібріони поширені  у відкритих водоймищах, які є для них природним середовищем існування.

Факторами передачі інфекції можуть бути вода водоймища, риба, креветки, молюски. Інкубаційний період при захворюваннях, що викликані холероподібними вібріонами триває від 2-3 годин до 5 днів. У більшості осіб хвороба починається раптово, з’являється озноб, головний біль, слабкість, біль у м’язах, животі, нудота, блювання, пронос. Хвороба у більшості пацієнтів має легкий перебіг.

Тому,  з метою профілактики захворювання кишковими інфекціями, необхідно дотримуватись певних правил:

1.Не купатись у місцях, які офіційно не визначені як зони масових  відпочинків та якщо на березі встановлені попереджувальні таблички про заборону купання.

2.Не використовувати воду водоймища для миття посуду, овочів, фруктів, для пиття.

3. Дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету.

4. Ретельно обробляти при  термічній обробці  продукти  для приготування їжі.