ЗАХОДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАДУХИ РИБИ У ЛІТНІЙ ПЕРІОД

  • 594

     Фото без опису

    Внаслідок тривалої спеки та підвищення температури води у водоймах прискорюється процес розкладання органічних речовин та розмноження синьо – зелених водоростей. В свою чергу це істотно скорочує концентрацію кисню у водних об’єктах та призводить до загибелі риби від задухи.

Що стосується методів боротьби із літньою задухою, то найпершим та найбільш дієвим методом є аерація води (насичення води киснем). Для цього використовують мотори човнів, мотонасоси, підвісні мотори, пожежні насоси, також доцільно використовувати компресори, котрі нагнітають повітря безпосередньо у воду.

Ще одним профілактичним та запобіжним заходом замору риб є обробка водойми по воді негашеним вапном в розрахунку 200 кг/га. Вапнування води проводиться для прискорення мінералізації речовин і збільшення розчиненого кисню.

Крім цього, з метою попередження літніх явищ заморів необхідно обкошувати надводну рослинність, вилучаючи її із води, так як її перегнивання забирає із води кисень. Якщо на водоймі помітні ознаки літньої задухи риби, то необхідно посилити водообмін водного об’єкта. Для цього потрібно збільшити проточність води.

При сильному цвітінні синьо-зелених водоростей їх можна знищити, застосовуючи рівномірне обприскування водойми мідним купоросом (0,6 г на 1 куб. м). З усіх методів очищення, тільки біологічне очищення дозволяє відновити біохімічне самоочищення за рахунок штучного відновлення видового складу корисної мікрофлори багаторазовим збільшенням концентрації корисних мікроорганізмів у водоймі.

Рибні запаси – наше спільне надбання і дбати про їх збереження і примноження маємо всі разом.