Терміни подачі заяви та визначення дати реєстрації при добровільній реєстрації платника ПДВ

  • 376

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що для реєстрації платником ПДВ суб’єкт господарювання повинен перебувати на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.05.2014 за № 503/25280.

Платником ПДВ можуть бути зареєстровані особи відповідно до п.п.14.1.139 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового Кодексу України (далі - ПКУ)

Будь-яка особа, яка прийняла рішення про добровільну реєстрацію як платника ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою N 1-ПДВ.

Заява подається засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги" (п. 183.7 ст. 183 ПКУ).

Відповідно до п.п. 183.3 ст. 183 ПКУ у разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним підпунктом 6 пункту 180.1 статті 180 цього Кодексу, реєстраційна заява подається згідно з пунктом 183.7 цієї статті не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

У разі якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (п. 183.6 ст. 183 ПКУ).

Згідно з п. 183.5 ст. 183 ПКУ особи, зазначені у п. 183.3 ст. 183 ПКУ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Крім того, суб'єкти господарювання (новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватись як платник податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Основними помилками при заповнення реєстраційної заяви суб’єктами господарювання є: невідповідність бажаної дати реєстрації платником ПДВ та не зазначення даних щодо особи, яка подає заяву на реєстрацію платником ПДВ, а саме не позначено «+» поле «особа, яка подає заяву» «для юридичної особи» - керівник/уповноважена особа, «для фізичної особи - підприємця» - підприємець/представник.

Також в сканованій копії заяви, яка надійшла від державного реєстратора одночасно з відомостями з Єдиного державного реєстру про проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (окрема сторінка з відомостями про бажання особи зареєструватися платником ПДВ – сторінка 8) не заповнюються відомості про заявника – уповноважену особу, а саме «Прізвище, ім’я, по батькові та РНОКПП – реєстраційний номер облікової картки платника податків».