Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

  • 380

Фото без опису     Щороку 5 травня в усьому світі відзначається Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

     На сьогодні понад 2,7 млн наших співвітчизників у зв’язку з інвалідністю потребують особливої уваги суспільства та належного ставлення, щоб жити повноцінним життям, вільно пересуватися, не відчувати дискримінації, брати участь у соціальному та культурному житті, отримувати кваліфіковану медичну допомогу та мати достатній рівень матеріального забезпечення.

      Мінсоцполітики у цьому році розробило нормативно-правові акти, що відповідають цілям і пріоритетам Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Вони спрямовані на досягнення мети – побудови суспільства рівних можливостей для всіх громадян.

       У квітні 2021 року Уряд схвалив підготовлений Мінсоцполітики  Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року.

       Він охоплює всі сфери життєдіяльності осіб з інвалідністю і містить 49 завдань та 178 заходів, реалізація яких дозволить нам забезпечити виконання зобов’язань, взятих Україною в результаті ратифікації Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

       Крім того, Міністерство розробило, а Уряд схвалив та вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України „Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю”, яким передбачається надати право позачергового обслуговування в будь-яких касах, підприємствах, установах, організаціях, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, а також, забезпечити позачерговий пропуск осіб з інвалідністю першої групи, дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю, які їдуть на лікування та осіб, які супроводжують їх, через державний кордон України, контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з таких територій. 19 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла його у першому читанні за основу.

     З метою посилення захисту майнових прав близько 40 тисяч осіб, які за станом психічного здоров’я визнані судом недієздатними і більшість яких мають інвалідність, у Верховній Раді України 18 лютого 2021 року за  №5098  зареєстровано розроблений Мінсоцполітики проект Закону України „Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту майнових прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена”.

    Для поліпшення життєдіяльності осіб з інвалідністю оновлено  законодавчу базу в частині забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (ТЗР), а саме: запроваджено моніторинг забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації для системного виявлення комплексних проблем сфери забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР; спільно з МОЗ осучаснено перелік медичних показань і протипоказання при призначенні технічних та інших засобів реабілітації; удосконалено порядок призначення ТЗР.

     Внесені зміни до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації.

    Змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321 передбачено: осучаснення переліку технічних та інших засобів реабілітації, введення обов’язкового технічного обслуговування або ремонту кожні два роки після гарантійного строку експлуатації крісел колісних підвищеної надійності та функціональності; перехід від паперового документообігу до електронного, спрощення процедури отримання цих засобів;

      У січні та квітні 2021 року Урядом прийнято оновлену редакцію Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю за принципом „гроші ходять за людиною”. Врегулювано низку проблемних питань щодо:

    першочергового забезпечення реабілітаційними послугами дітей з інвалідністю, які не отримали такі послуги з певних причин,

    збільшення питомої ваги витрат на надання реабілітаційних послуг для однієї дитини, включення у граничну вартість реабілітаційних послуг вартість перевезення дитини з інвалідністю,

    спрощення адміністративних процедур та прискорення процесів надання реабілітаційних послуг.

    З метою створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю Мінсоцполітики ініціювало комплексні зміни до деяких законів України. Законопроектом, зареєстрованим у Верховній Раді України 7 квітня 2021 року за № 5344,  передбачається впровадити:

    альтернативний варіант виконання встановленого чинним законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;

    диференційований підхід щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності;

    поняття „цільові фінансові санкції” замість „адміністративно-господарські санкції”, що створює рівні умови для усіх роботодавців в частині несення відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю;

   підвищення рівня відповідальності за незабезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю та інші заходи щодо покращення ситуації на ринку праці для осіб з інвалідністю.