Інклюзивно-ресурсний центр Драбівської селищної ради інформує

  • 388

Фото без опису

Інклюзивно-ресурсний центр проводить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації та порушення прав дитини, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця.

Робота ІРЦ спрямована на забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійних (професійно-технічних) закладах освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

В складі ІРЦ працюють: директор, практичний психолог, вчитель-логопед,

Вакантні 2 посади вчителя-дефектолога та вчителя реабілітолога. 

ІРЦ обслуговує всіх дітей, які проживають  на території Драбівської селищної територіальної громади. 

 

Порядок звернення до ІРЦ:

Батьки або законні представники дитини подають заяву та відповідний пакет документів до ІРЦ особисто або можуть зареєструватися на порталі інклюзивної освіти, оскільки наш ІРЦ підключений до єдиної системи автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів України.

За допомогою порталу інклюзивної освіти батьки можуть:

· входити у систему за допомогою BankID або ЕЦП;

· подати заявку до інклюзивно-ресурсного центру, не виходячи з дому;

· отримати запрошення на проходження комплексного оцінювання (адреса, дата, час).

Програмне забезпечення дає можливість працівникам ІРЦ:

  • вести електронний реєстр заяв на проходження комплексної оцінки (далі КО), висновків, облік дітей, навчальних закладів, де навчаються діти з ООП;
  • вносити результати діагностики та автоматизовано формувати висновок КО, який буде доступний в електронному форматі на офіційному сайті ІРЦ України;
  • узагальнювати дані для звітної інформації за рік.

 

До ІРЦ можуть звернутися батьки дітей, які мають на меті визначити рівень розвитку дитини, її сильні сторони, потреби, отримати рекомендації та консультації спеціалістів.

На отримання послуг в ІРЦ мають право діти наступних категорій:

  • які мають порушення психофізичного розвитку (інтелектуальні порушення; порушення зору, слуху, мовлення; порушення опорно-рухового апарату, дефіциту уваги та гіперактивність, порушення поведінки);
  • з первазивним  порушенням розвитку ( розладами аутичного спектру);
  • внутрішньо переміщені особи, діти-біженці та діти, які потребують додаткового та тимчасового захисту;
  • які здобувають спеціалізовану освіту та/або можуть прискорено опанувати зміст навчальних предметів одного чи декількох класів, освітніх рівнів;
  • з особливими мовними освітніми потребами (наприклад, ті, які здобувають загальну середню освіту мовами, що не належать до слов’янської групи мов) тощо.

Надзвичайно важливим є саме раннє виявлення особливостей розвитку дитини. Оскільки чим раніше виявлені проблеми, тим більше шансів має дитина на кращий розвиток та адаптацію в суспільстві. Раннього втручання потребують діти з порушеннями інтелекту, зору та слуху, руху, з комунікаційними та мовленнєвими проблемами, аутизмом, порушеннями поведінки. Вони є особливо складними для виявлення, оскільки, на відміну від фізичних вад, можуть сприйматися як особливості індивідуального розвитку.

Установа розміщена  за адресою: 19801 Черкаська область, смт. Драбів, вул. Центральна, 75.