Повідомлення про застосування пестицидів та агрохімікатів

  • 787

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

про застосування пестицидів та агрохімікатів

мешканцям населеного пункту с. Криштопівка, с.Дуніновка (смт Драбів) Драбівської селищної ради, власникам пасік 

 

ТОВ  АФ «Дружба», (код ЄДРПОУ 41220048) на земельних ділянах в адміністративних межах Драбівської селищної ради за межами населених пунктів с. Криштопівка, с. Дуніновка орієнтовною площею 1098,3 га, буде проведено обробку посівів соняшника із застосуванням пестицидів та агрохімікатів.

 

Відповідальна особа за обробку - Недвига Сергій Володимирович

 контактний номер телефону  096-818-05-94

 

Обробка буде проводиться з 08.07.2021 по 12.07. 2021 препаратом Наповал, з діючою речовиною Імідаклоприд, 300 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л, клас небезпечності- II – небезпечні.

Метод обробки  - авіаційний

 

Примітка:

Пестициди підрозділяються на чотири класи небезпечності у відповідності з "Гігієнічною класифікацією пестицидів     за      ступенем      небезпечності", ДСанПін 8.8.1.002-98 (загальні критерії та вимоги безпеки для людини при виробництві, використанні і збереженні пестицидів)

     I   - надзвичайно небезпечні;

     II  - небезпечні;

     III - помірно небезпечні;

     IV  - малонебезпечні.

Пестициди, які використовуються в сільському господарстві по відношенню до бджіл поділяють на чотири класи небезпеки:

1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель понад 20% бджіл). Екологічні регламенти: прикордонно-захисна зона для бджіл не менше 4 км; обмеження льоту - 4-5 діб;

 2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Прикордонно-захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;

 3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл пестициди (загибель від 1 до 5% бджіл). Прикордонно-захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;

 4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл пестициди. Прикордонно- захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.

 

Відповідно до статей 30 та 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату

Авіаційним методом можуть бути застосовані тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включенні в  «Перелік  препаратів, дозволених до авіаційного застосування в Україні.

Відповідальність  за  дотриманням вимог  санітарних  правил і  норм при  авіаційному  застосуванні  пестицидів  покладається  на  замовника  виконання авіаційних робіт та  власника повітряних  суден сільгоспавіації.

Заплановані для  авіаційних  обробітків  сільськогосподарські і  лісові  угіддя повинні  бути  занесенні  на  карти-схеми землекористування. 

Проекти авіаційно-хімічних робіт погоджуються з Держпродспоживслужбою, не пізніше, чим за 10 діб до початку робіт. На аеродром, де здійснюється виліт та заправка авіа судна, має бути санітарний паспорт, який погоджується з органами Держпродспоживслужби.

За три доби до початку проведення авіаційних обробітків замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно вимогам Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України:

  • а) проінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебачення) про місце, строки, термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про  заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про  необхідність вивезення  пасік до іншого  місця  медозбору на  відстань понад 5 км,від місця проведення  авіаційних обробок сільськогосподарських  культур пестицидами на  період до 5 діб;
  • б) встановити спеціальні попереджувальні  знаки безпеки з  вказівкою кінцевого строку очікування на  віддалі 300 м від оброблюваних  ділянок.

Застосування пестицидів авіаційним  методом в  сільському господарстві повинно здійснюватися в  ранкові та  вечірні години дня, при  швидкості  вітру, що не перевищує – 3 м/с. (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне обприскування),температурі повітря не вище + 22ºС робоча  висота  над об’єктом обробки повинна  бути не менше 3 м.

Забороняється проводити авіаційні роботи пестицидами усіх груп токсичності з  метою боротьби зі шкідниками та  хворобами  с/г  культур, лісових та інших угідь , які  розташовані ближче:

  • 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасання свійських тварин, об’єктів природного-заповідного фонду;
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких та птахоферм, а  також  посівів с/г культу, що  використовуються в їжу  без  термічної  обробки (цибуля на пір, селера, кріп, огірки, помідори, полуниця, інші), садів виноградників.

Авіаційне  застосування  добрив  та  біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні  санітарно-захисної  зони  від  ділянок  обробок до  населеного  пункту, тваринницьких і  птахоферм, джерел водопостачання – не  менше 500 м при швидкості вітру до 8м/с.:

 

Фото без опису