Що потрібно знати абітурієнтам про зміни вступної кампанії-2022

  • 1337

Кожен зареєстрований учасник зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року зможе безкоштовно пройти тести максимум з 5 навчальних дисциплін.

  Для українських випускників обов'язкових предметів для ЗНО немає. Проте вони мають визначити, які тести їм треба для вступу.

  Випускник, який бажає вступити до закладу вищої освіти, самостійно визначає, результати яких тестів ЗНО йому потрібні для вступу на ту чи іншу спеціальність.

Імовірніше, що період проведення тестування ЗНО в 2022 році буде з 22 травня до 15 липня. Найбільша кількість пройдених тестів ЗНО — 5 предметів. Проте у 2022 році випускники можуть скласти ЗНО також з додаткових предметів, але за власні гроші.

Нове у вступній кампанії-2022

В 2022 році для вступу приймаються сертифікати зовнішнього оцінювання 2019, 2020, 2021 і 2022 років.

 Основні зміни:

  • розширено можливості для додаткового набору на контракт бакалаврів за денною формою здобуття освіти;
  • удосконалено розподіл обсягу державного замовлення за галузями знань, міжгалузевими, підгалузевими групами;
  • скорочено перелік паперових копій документів, що їх мають подавати вступники, які подають заяви в паперовій формі (зокрема, тепер не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в ЄДЕБО);
  • єдине фахове вступне випробування в магістратуру з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання заплановано для спеціальностей галузей знань 05 "Соціальні та поведінкові науки", 06 "Журналістика", 07 "Управління та адміністрування", 08 "Право", 28 "Публічне управління та адміністрування", 29 "Міжнародні відносини";
  • змінено перелік обов’язкових предметів для деяких спеціальностей, а саме посилено роль математики під час вступу до ЗВО;
  • для вступників на спеціальності галузі знань 22 "Охорона здоров’я" замість фахового випробування будуть використовуватись результати інтегрованого іспиту "КРОК М", якщо вони його складали.

 

Терміни вступної кампанії

Відповідно до умов прийому на навчання реєстрація електронних кабінетів вступників для вступу на перший курс розпочнеться 1 липня 2022 року. Прийом документів від вступників розпочнеться 14 липня і закінчиться:

16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів,

22 липня – для осіб, які вступають за результатами ЗНО, а також вступних іспитів та творчих конкурсів.

Вступні іспити, творчі конкурси проводитимуться в кілька потоків з 1 по 13 липня включно. Водночас у період з 14 по 22 липня можуть проводитись додаткові сесії іспитів або творчих конкурсів для вступників на контракт. Співбесіди будуть проводити з 17 до 19 липня.

Формування рейтингових списків абітурієнтів на бюджет, які вступатимуть на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів, відбудеться не пізніше 27 липня.

Вступники, які отримали рекомендації для зарахування, мають подати оригінали документів для зарахування на бюджет до 4 серпня. Зарахування вступників проводитиметься 5 серпня, на контракт - до 30 вересня.

Перелік конкурсних предметів

 Міністерство освіти та науки оновило перелік обов’язкових предметів для деяких спеціальностей, а саме посилили роль математики під час вступу до вишу.

Математика стала другим обов'язковим конкурсним предметом для вступу на такі спеціальності:

Політологія,

Журналістика,

Соціальна робота,

Соціальне забезпечення.

     Для вступу на спеціальності гуманітарного та соціального профілю визначено обов’язковим складання ЗНО з української мови та літератури, а на інші спеціальності – тесту з української мови.

     При вступі на місця державного замовлення буде необхідно представити результати ЗНО з української мови або української мови і літератури (залежно від профілю спеціальності), результати ЗНО з математики або історії України, а також скласти фаховий іспит в закладі вищої освіти.

      ЗНО з іноземної мови (ЄВІ) складатимуть випускники бакалаврату усіх спеціальностей, які планують вступати до магістратури

      Цьогорічні умови прийому на навчання  містять інформацію про перелік конкурсних предметів, творчих заліків та творчих конкурсів для вступу на навчання для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, бакалавра, (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань), зарахування при вступі сертифікатів з іноземних мов, інші особливості вступу, зокрема, на магістерський рівень освіти тощо.