Моніторинг стану організації харчування у закладах освіти громади

  • 694

У 2020 році під патронатом першої леді України Олени Зеленської почалась масштабна реформа системи шкільного харчування, яке є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, затвердженою Указом Президента України від 25.05.2020 № 195/2020.

Харчування у закладах освіти Драбівської громади з 01.09.2021 здійснюється згідно з новими нормативними документами:

наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»,

постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №  305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Також розроблене нове чотиритижневе меню для їдалень, яке включає в себе 160 страв.

У зв’язку з важливістю реформування системи дитячого харчування та суспільним резонансом здійснюється моніторинг стану організації харчування у закладах освіти. Під час моніторингу були перевірені такі питання: відповідне навчання працівників харчоблоку їдальні; накази директорів закладів щодо визначення осіб, відповідальних за організацію харчування дітей; здійснення контролю за якістю приготування страв кухарями; ведення журналу здоров’я про допуск працівників харчоблоку; сaнiтapнi вимоги зберігання харчових продуктів в холодильниках (товарне сусідство продуктів, температурний режим, стікери); умови зберігання у складських приміщеннях харчоблоків їдалень;  контрольні порції та інше.

 Відповідно до пункту 7 статті 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» відповідальність за організацію харчування дітей у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників відповідних закладів освіти.

При проведенні моніторингу стану організації харчування у підпорядкованих закладах освіти звертається особлива увага на дотримання принципів НАССР при організації харчування, а також систему контролю за якістю харчування.