В Драбівській громаді вшанували ліквідаторів і постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

  • 284

Фото без опису

       Сьогодні – 37-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС та Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу, - день, коли увесь світ згадує трагедію, яка увійшла в історію, як наймаштабніша техногенна катастрофа людства.

       У ніч проти 26 квітня 1986 року  під час планових випробовувань вибухнув 4-й енергоблок ЧАЕС.

    Тоді у атмосферу потрапило понад 60 тонн радіоактивних речовин, більше ніж 100 тисяч людей  довелося  відселити із 30-ти кілометрової зони навколо станції, а до ліквідації наслідків аварії залучили більше ніж пів мільйона людей.

        Унаслідок трагедії радіаційного опромінення зазнало 8,5 млн. осіб.

     Чорнобиль досі відгукується болем у душі. Болем за рідних, близьких, товаришів та знайомих, які передчасно пішли з життя, болем за цю безжальну руйнацію людських долей. І цей біль не згасає із плином часу.

       Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу — окупацію російськими загарбниками.

       З початком повномаштабного вторгнення,  окупанти захопили Чорнобильську АЕС та її персонал.

     Звільнити станцію від ворога вдалося лише на початку квітня 2022 року. Тоді на нею знову замайорів  український прапор.

    Через напад була постійна загроза повторення катастрофи. Вона є і сьогодні, доки триває війна, а Запорізька АЕС і досі захоплена ворогом.

     Сьогодні  в селищі Драбів  відбувся меморіальний мітинг та церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку ліквідаторам і постраждалим від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

      В заході взяли участь Драбівський  селищний  голова Світлана Орел,  ліквідатори наслідків аварії, вдови померлих чорнобильців, керівники структурних підрозділів селищної ради, представники громадськості  селища.

Фото без опису

         Наш доземний уклін, довічна вдячність усім тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував до нового життя обпалену радіацією землю.

   Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, чиї життя передчасно обірвалися в Чорнобильському пеклі, хто помер  від недуг через роки.

      Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.

 

Довідково.

    На території Драбівської громади мешкає 78 чорнобильців, 23 дружини померлих ліквідаторів, 23 дітей, як мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

    З нагоди 37-их роковин аварії на Чорнобильській АЕС та відповідно до селищної програми «Турбота»  дружинам померлих ліквідаторів та  дітям, які мають статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи, виплачено  грошову допомогу на загальну суму 23 тис.грн.

   До Дня вшанування учасників  ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (14 грудня) передбачено виплату  грошової допомоги  ліквідаторам.

    На підтримку статутної діяльності  громадської організації «Союз Чорнобиль України»  із бюджету територіальної громади виділено кошти у сумі 15 тис.грн.