ПІЛЬГОВИЙ ПРОЇЗД: ДЕПУТАТИ ВИЗНАЧИЛИСЯ ІЗ ФІНАНСУВАННЯМ ПІЛЬГОВИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ У  ДРАБІВСЬКІЙ ГРОМАДІ

  • 854

 

          Депутати  Драбівської  селищної ради 19 лютого цього року на сесії  селищної  ради розглянули  питання  організації  пільгового перевезення  автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах  окремих категорій  громадян  Драбівської  територіальної громади.

          Зокрема, депутати  затвердили  Програму фінансування    видатків на компенсаційні виплати  на пільговий проїзд автомобільним транспортом загального користування на приміських маршрутах окремим категоріям громадян Драбівської селищної територіальної громади на 2021-2022 роки  та Порядок відшкодування компенсаційних виплат на пільговий проїзд.

           Програмою  визначено  окремі  категорії жителів Драбівської  територіальної громади, які  мають право на пільговий проїзд у приміському автомобільному транспорті загального користування згідно з чинним законодавством, безкоштовний проїзд яких буде  компенсуватися із бюджету  громади, зокрема  це :

  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1  та категорії 2;
  • учасники бойових дій ;
  • особи, які отримали інвалідність внаслідок війни ;
  • діти віком від шести років з багатодітних сімей ;
  • особи з інвалідністю III групи, діти з інвалідністю віком від шести років та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю .

       Програма передбачає забезпечення права на безплатний проїзд зазначених вище категорій пільговиків на приміських маршрутах автомобільним транспортом загального користування  два рази на місяць із населеного пункту проживання жителя громади до центру громади (смт Драбів),  до залізничних  станцій  с.Кононівка та с-ща Драбове-Барятинське та до міста Золотоноша (в обидві сторони)   за умови укладення відповідного договору з перевізником.

 

Програмою передбачається введення талонів одноразового використання на проїзд.

 Це дасть змогу пільговій категорії громадян  в будь-який день тижня скористатися безкоштовним проїздом, буде забезпечено чіткий облік кількості  перевезених  пільгових категорій громадян та відшкодування перевізникам коштів за фактично надані послуги.

 

        Де  і як отримати  талони ?

        Для того щоб отримати талони особи, які мають право на пільгове перевезення згідно з чинним законодавством і зазначені у Програмі:

        - особисто звертаються до відділу соціального  захисту  та охорони здоров’я  селищної ради (зареєстровані і проживають у смт Драбів);

        - мешканці сіл територіальної громади – особисто звертаються  до уповноважених осіб селищної ради за місцем реєстрації (старост),

          із  заявою    та  пред’являють  такі документи:

         - посвідчення про право на пільги;

         - паспорт.

 

Кількість талонів на місяць:   4  шт. (дві  поїздки  в обидві  сторони).

 

           Талон дійсний лише при наявності печатки селищної ради та підпису уповноваженої особи, зазначенням  на  талоні порядкового номеру, терміну його дії, прізвища, імені та по - батькові пільговика, номеру та серії  його посвідчення, маршруту перевезення.

           Про одержання талонів пільговик особисто розписується у журналі обліку видачі талонів.

           Талон є іменним, і не передається іншому пільговику. Загублені талони не поновлюються. Компенсація за невикористані талони не виплачується.

           При посадці в автобус пільговик пред’являє водієві посвідчення про право на безкоштовне (пільгове) перевезення встановленого зразка та надає талон, виданий Драбівською селищною  радою або уповноваженою особою (старостою).

            Протягом  терміну дії Програми, виходячи  із  можливостей бюджету  громади, планується її коригування – збільшення видатків на її реалізацію та  розширення переліку   пільговиків.

 

 Довідково. До 2016 року компенсацію безкоштовного проїзду пільгових категорій громадян у громадському транспорті здійснював державний бюджет. Міста та райони отримували кошти і розподіляли їх між перевізниками. Однак, починаючи з 2016 року, у держбюджеті видатки на компенсацію за перевезення пільгових категорій не передбачаються – функцію фінансування пільг держава передала місцевим радам.

 

Фото без опису