Драбівська селищна рада компенсує витрати на пільгові перевезення громадян на залізничному транспорті

  • 332

  Фото без опису

     Відповідно до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» забезпечення пільгового проїзду на залізничному транспорті є однією із соціальних гарантій держави.

    З 2016 року в Державному бюджеті відповідні видатки у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не передбачені.

  Згідно з роз’ясненням Міністерства фінансів України надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсації за пільговий проїзд окремим категоріям громадян віднесено до видатків, що здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, зокрема  підпунктом «г» пункту 3 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України (із змінами) передбачено здійснення видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян з усіх місцевих бюджетів.

   З метою недопущення зниження рівня соціального захисту окремих категорій громадян для забезпечення безоплатного проїзду незахищених верств населення Драбівської  територіальної громади  з липня поточного року діє Програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян, на залізничному транспорті приміського сполучення на 2021 рік. Згідно виконання якої передбачено укладання договору з виробничим підрозділом «Шевченківська дирекція  залізничних  перевезень»  регіональної  філії  «Одеська  залізниця» АТ «Укрзалізниця»  за перевезення окремих категорій громадян.

    Зазначеною Програмою визначені певні пільгові категорії громадян (мешканці Драбівської громади), які мають право на одержання компенсації за проїзд на залізничному транспорті приміського сполучення за рахунок коштів місцевого бюджету.  

    Станом на 1 жовтня 2021 року правом пільгового проїзду  на залізничному транспорті приміського сполучення скористалося  8968 громадян пільгової категорії нашої громади, в тому числі :

учасники бойових дій, постраждалі учасники революції Гідності-145;

інваліди Великої Вітчизняної війни І та ІІ груп та особи прирівняні до них – 1;

особи з інвалідністю, та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю-1821;

особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи -75 ;

пенсіонери за віком-6883;

ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, податкової міліції, тощо-7;

діти віком від 6 до 18 років з багатодітних сімей-26;

учасники ВВВ, бойових операцій щодо захисту колишнього Союзу РСР- 9;

діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування – 1.

На сьогодні виробничому підрозділу «Шевченківська дирекція  залізничних  перевезень»  регіональної  філії  «Одеська  залізниця»  АТ «Укрзалізниця»   планується компенсація за пільговий проїзд у сумі 154,0 тис. грн.