Штрафи роботодавцям за вказівку статі та віку у рекламі про вакансії

  • 413

 

Фото без опису8 січня 2022 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі», згідно з яким в рекламі про вакансії (прийом на роботу) забороняється:

пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам (за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі);

висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі).

У разі порушення зазначених вимог працедавець сплачує до державного бюджету штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент вчинення порушення (станом на сьогодні це 65 тисяч гривень) за кожне таке порушення.

Крім цього, Закон України «Про рекламу» передбачає штрафи за:

вказання віку кандидатів;

висування вимог:

– що надають перевагу представникам певної раси, кольору шкіри;

– щодо політичних, релігійних та інших переконань;

– щодо членства в профспілках тощо;

– щодо етнічного та соціального походження;

– щодо майнового стану;

– щодо місця проживання;

– за мовними або іншими ознаками.

Перевіряти й штрафувати роботодавців буде Державна служба України з питань праці. Але поскаржитися на дискримінацію може будь-яка людина, яка побачила оголошення про працевлаштування, в якому є ознаки дискримінації за статтю, або у тому випадку, якщо їй відмовили у працевлаштуванні через стать або за іншими дискримінаційними ознаками.

Якщо нормативно-правовими актами встановлена заборона використання жіночої праці на певній роботі, роботодавець має повне право вказати у відповідних оголошеннях про вакансії інформацію про те, що йому необхідні лише чоловіки. У цьому випадку з працедавця не стягуються штрафи, передбачені законом.

За консультаціями можете звертатися до відділу соціального захисту та охорони здоров’я селищної ради  за адресою, смт Драбів, вул. Центральна, 69, кабінет № 205.