Сімейні форми виховання

  • 347

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку  необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння.

 Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками,  саме для таких дітей необхідно розвивати альтернативні форми сімейного виховання.    Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

У громаді функціонує 3 прийомні сім’ї, які виховують 3 дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 особу з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, а також 2 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 8 дітей, даної категорії.

Найпоширенішою формою сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування залишається опіка, піклування. На території Драбівської громади в сім’ях опікунів, піклувальників проживає  18 дітей даної категорії.

У Драбівській територіальній громаді забезпечується реалізація державної політики стосовно дітей, які залишились без піклування батьків. Службою у справах дітей вживаються заходи щодо надання таким дітям статусу дитини – сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, а також влаштування посиротілих дітей в сімейні форми виховання.

Якщо Ви небайдужі до долі посиротілих дітей, Ви можете стати усиновлювачем, опікуном, прийомними батьками, батьками-вихователями  чи патронатними вихователями. Для отримання детальної інформації щодо сімейних форм виховання дітей, запрошуємо звернутися до Служби у справах дітей Драбівської селищної ради, за адресою: смт Драбів,    вул. Центральна, 69, каб. 409,  телефон 30 6 44.