Домашнє насильство – соціальна проблема суспільства

  • 118

 

Посилений соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського  піклування, яким встановлено інвалідність - КАДРОВИК.UA. Головний кадровий  журнал України.

 

Однією із найпоширеніших форм порушення прав людини є домашнє насильство. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Однак багато людей не бачать проблеми домашнього насильства чи бачать під призмою стереотипів.

З метою розкриття проблеми домашнього насильства, попередження та недопущення насильницьких дій у всіх його проявах фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради спільно зі спеціалістом служби у справах дітей Драбівської селищної ради 24.05.2023 року було відвідано 9 сімей, що виховують 16 дітей та в 6 з яких відбувалося домашнє насильство. Соціальна робота проводилася на територіях Перервинцівського, Бойківщинківського, Крищтопівського старостинських округів та селищі Драбів.

З членами сімей, в яких відбулося насильство проведено консультативні профілактичні бесіди щодо недопущення вчинення насильницьких дій та їх наслідки, впливу насильства в сім’ї на психічний розвиток дітей, їх світогляд та формування дитини, як особистості в майбутньому. Жертвам насильства роз’яснено їх права, надано інформацію про суб’єктів, що працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та кризові центри, що діють в області та куди жертва насильства може звернутися в разі потреби. Кривдникам роз’яснено адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення насильства в сім’ї, заходи, що застосовуються до аб’юзерів у т.ч. корекційні програми для кривдників.

Крім того, фахівцями із соціальної роботи здійснено моніторинг результатів зусиль батьків малолітніх, неповнолітніх дітей щодо мінімізації впливу складних життєвих обставин на життєдіяльність родини у сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах з метою з’ясування невирішених питань та корегування планів соціального супроводу. З батьками проведено мотиваційні бесіди, надано консультації та рекомендації щодо ефективних шляхів виходу зі складних життєвих обставин та надано психологічну підтримку.