Стихійні смітники - "культурне" обличчя людини

  • 255

            Фото без опису

         Напевно в менталітеті нашого народу впевненість в тому, що все те, що знаходиться за межами їхнього житла, можна з легкістю перетворювати на суцільний смітник.  Такі смітники  і стихійні звалища сьогодні можна побачити всюди -   у лісах, на полях, балках, тонни сміття викидаються людьми і на узбіччя доріг.

        При цьому ніхто не хоче задуматися, що стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища. Необдумане викидання відходів або їх спалювання несе непоправну шкоду навколишньому середовищу, а зрештою, і суспільству. Адже при спалюванні сміття виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря, шкідливо впливають на наше здоров’я.

         На превеликий жаль, в нашій громаді смітники теж стали невід’ємними атрибутами околиць населених пунктів, берегів, водойм, лісових та пришляхових смуг. Для прикладу, на одній із центральних вулиць селища Драбів вул.Паркова біля багатоповерхових будинків №112, 114, на вулиці Садовій «господарі» під своїми вікнами влаштували стихійні сміттєзвалища.  При цьому за кожної зручної нагоди більшість скаржиться на поганий благоустрій селища чи села, обговорює те, що у нас брудно і негарно, не визнаючи, що смітники створені своїми ж руками. 

НАГАДУЄМО!   

Відповідно до  ст. 42 ЗУ “Про відходи”  особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо ж несанкціоноване розміщення відходів призвело до забруднення землі, то особа, винна у вчиненні таких дій, підлягає адміністративній відповідальності за ст. 52 КУпАП, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуванихмінімумів доходів громадян.

                                                                           Шановні жителі громади!

            Тож, щоб не жити серед сміття слід, перш за все, перестати смітити. Спосіб простий, але базується він на відповідальності кожного з нас.  Чи готові ми до цього?

           Узбіччя доріг навпроти підприємств, установ, організацій, житлових, багатоквартирних будинків не є місцем для складування сміття. Попереджаємо: при виявленні осіб, які порушують Правила благоустрою, будуть застосовуватися заходи адміністративного впливу.

            Драбівською селищною радою постійно вживаються заходи щодо вивезення сміття, але в місцях, звідки воно вивозиться, знову ж утворюються несанкціоновані сміттєзвалища! Схаменіться!  Проявіть громадську, людську свідомість! Дійте цивілізовано!

           На території Драбівської селищної територіальної громади працює КП Драбівське ВУЖКГ, що надає послуги з вивезення твердих побутових відходів, сміття, встановлення та вивезення на договірних засадах сміттєвих баків ємністю 120 л, 1000 л.   Звертайтеся!

ПАМЯТАТАЙТЕ!   ПОВОДЖЕННЯ  З  ВІДХОДАМИ  – ЦЕ  СПІЛЬНА СПРАВА.

ВІД ТОГО, ЯК МИ ВИКОНУЄМО ЇЇ СЬОГОДНІ, ЗАЛЕЖИТЬ БЛАГОПОЛУЧЧЯ  КРАЮ  ТА  ЗДОРОВ’Я  НАШИХ ДІТЕЙ ЗАВТРА!