Спалювання сухого листя та трави – заборонено

  • 157

УВАГА! ЗАБОРОНЕНО СПАЛЮВАННЯ СМІТТЯ ТА СУХОЇ РОСЛИННОСТІ! ПРАЦЮЄ ІНСПЕКТОР  З ПИТАНЬ БЛАГОУСТРОЮ! – Ямницька сільська рада

 Із настанням весни, мешканці громади, як працьовиті мурашки, пораються на своїх обійстях,  починають наводити лад на земельних ділянках, при цьому спалюють гілки, суху траву та сміття.

На жаль, більшість людей не усвідомлюють, що від спалювання рослинності та сміття страждають самі, оскільки значно підвищується рівень забруднення атмосферного повітря.

Нагадуємо мешканцям громади  про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Крім того, відомо, що очерет слугує прихистком для тварин та птахів. Шпаки, ластівки, вусаті синиці, жайворонки, чайки, очеретяні і звичайні вівсянки, крижні – це ще не весь список птахів, що мешкають в очереті. Підпали сухої трави знищують також тварин, плазунів та земноводних. Такі пожежі спричиняють загибель комах та їхніх личинок, що беруть участь у процесі утворення ґрунту. 

                                           Шановні жителі громади!

Не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів (стаття 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»). Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105, на об’єктах благоустрою зеленого  господарства, зокрема забороняється:

вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо; спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.

Спалювати листя категорично забороняється.

Передбачена відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків відповідно до ст. 77-1 КУпАП, на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн) до трьохсот шістдесяти (6120 грн ) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від дев’ятисот (15300 грн) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Шановні мешканці  громади! Якщо Ви стали свідками паління бур’янів, сухостою звертайтесь за телефонами  ДСНС (101) та поліції (102), поліцейського офіцера Драбівської ТГ Мурашко Юрія Валерійовича – 0637942602.