Розбираємося із видами пластику

  • 323

Фото без опису

Вироби з пластику є частиною нашого повсякденного життя.

Яку б пластикову річ ми не взяли у руки, вона обов’язково маркується, щоб було зрозуміло із якого виду пластмаси виготовлено продукцію або пакування.

Що потрібно знати про види пластику та його маркування?

Маленький символ у вигляді трикутника зі стрілочками насправді має суттєве практичне значення. 

 

 ПЕТ, РЕТЕ або поліетилен терефталат

Харчовий вид пластику. Найрозповсюдженішим його представником є пляшки для води та інших прохолодних напоїв.

Донедавна цей вид пластику вважався безпечним, однак нещодавні дослідження вчених Європи та США довели шкідливість цього типу пластику. Під дією високої температури та сонячного проміння пластик починає випаровуватись. Цей вид пластику переробляється.

 

 PEHD (HDPE) або поліетилен високої щільності

Усі гарненькі ємкості для шампуню, кондиціонеру, мила, рідкого порошку, косметичних засобів, які розмістилися на поличках у супермаркетах, виготовлені із цього виду пластику. Окрім того, молочна продукція, одноразовий посуд, контейнери для продуктів харчування, іграшки, кришечки для пляшок, господарські сумки, фасувальні пакети, ящики та плівки, поширені у побуті, які мають властивість добре розтягуватись та інші речі. Упаковка з такого типу пластику вважається безпечною для здоров’я. Цей вид пластику переробляється.

 

 ПВХ, PVC (V) або полівінілхлорид

Небезпечний вид пластику, який не піддається переробці та шкідливий для здоров’я, не екологічний.

Використовується при виготовленні віконних профелів, меблів, плівки для натяжних стель, кабелів, штучної шкіри, ізоляції для труб, деяких обгорток для м’яса, пляшок для рослинної олії тощо. При спалюванні полівінілхлориду утворюються високотоксичні хлорорганічні сполуки,

 

 PELD (LDPE) або поліетилен низької щільності - поліетиленові пакети. Цей вид пластику дуже складно, дорого, працезатратно та енергозатратно переробити.

 

 PP, ПП або поліпропілен. Це досить стійкий та щільний пластик. Його використовують для виготовлення стаканчиків для йогурту, морозива або сметани, трубочок, відер та кришок, харчових контейнерів, упаковок для шоколаду, круп, хліба, дитячого харчування та соків, підгузків та прокладок, іграшок, баночок для таблеток та шприців. Цей пластик можна використати кілька разів.

При нагріванні та розкладанні виділяє формальдегід. Переробляти цей вид пластику енергозатратно.

 

 PS полістирол – за нормальних температур цей пластик практично нешкідливий, а при нагріванні починає виділяти токсини. Тому не варто у посуд із цього матеріалу наливати дуже гарячі напої. Полістирол використовується для підкладок під м'ясо, яйця та напівфабрикати, для стаканчиків та пляшок, для коробок для фруктів та овочів, для сендвіч-панелей у теплоізоляції. Повторне застосування призводить до виділення канцерогену.

 

 

Близько 25 видів пластику, що не увійшли в інші групи, об'єднали в одну групу.  Переробка їх поки що неможлива. Сюди ми можемо віднести пляшки з-під кулера, іграшки, дитячі пляшечки тощо. Ніколи не використовуйте повторно пластикові вироби, помічені цифрою 7. Ця група включає в себе багато видів шкідливих хімічних речовин, у тому числі також дуже токсичний бісфенол, який може привести до розладу нервової і ендокринної систем, і навіть до ракових захворювань. Ні в якому разі не використовуйте такі вироби для розігрівання їжі в мікрохвильових печах. Це сприятиме більш глибокому проникненню бісфенолу А в їжу.

 Знаючи маркування, можна точно визначити якість та рівень небезпеки того чи іншого пластикового виробу.

  І все ж, яким би чудовим і зручним не був пластиковий посуд, при будь-якій можливості його варто замінити більш натуральним, наприклад, скляним, керамічним, глиняним.