Надання населенню громади соціальних послуг

  • 401

Фото без опису

У січні 2021 року  в Драбівській об’єднаній територіальній громаді створено комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради ( далі – Центр) (рішення сесії від 15.01.2021  № 4-3/VIII ).

Метою діяльності та основними завданнями  Центру є:Фото без опису

Фото без опису-  надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах;

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню    в   складні   життєві   обставини   осіб/сімей,   які   належать до вразливих груп населення.

          Для організації надання соціальної послуги догляду вдома особам похилого віку, інвалідам, хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше ніж чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, у Центрі утворено відділення соціальної допомоги вдома.

Станом на 15.05.2021 року на обслуговуванні у відділенні перебуває 219 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, з них:

Фото без опису- осіб з інвалідністю  загального захворювання – 20 осіб;

-  осіб з інвалідністю  з дитинства – 2 особи;

-  учасників війни – 22 особи;

-  дітей війни – 96 осіб;

-  членів сім’ї загиблих – 2 особи;

-  ветеранів праці – 15 осіб;

-  пенсіонерів  за віком – 62 особи.

Безоплатно обслуговується – 89 осіб, із встановленням диференційованої плати – 122 особи, за повну плату – 8 осіб.

Протягом періоду відділенням соціальної допомоги вдома Центру обслужено  224 громадян.  

Фото без описуСоціальні робітники (22 особи) відвідують   громадян похилого віку  та осіб з інвалідністю від двох до п’яти разів на тиждень, залежно від групи рухової активності   та надають  соціальну послугу  догляду вдома відповідно до укладених договорів та індивідуальних планів. Середнє навантаження на одного соціального робітника становить 10 клієнтів.   Обслуговуванням охоплені всі населені пункти громади.

 

 

Для проведення соціальної роботи з сім’ями та особами, які перебувають у складних життєвих обставинах та не можуть подолати їх самостійно  у Центрі утворено відділення соціальної роботи.

Протягом лютого – квітня 2021 року  фахівцем з соціальної роботи та завідувачем  відділення проведено роботу із 252 особами, виявлено 14  сімей, у них 37 дітей та   234 особи,  які опинилися в складних життєвих обставинах.

У процесі   здійснення  соціальної роботи з сім’ями/особами, які опинилися у складних життєвих обставинах та  відповідно до  державних стандартів   відділенням  надавались соціальні  послуги  консультування,  соціальний супровід, інформування.

Соціальною послугою консультування скористалися  244 особи, в тому числі сім’ї з дітьми, особи похилого віку та особи з інвалідністю.

Послугою соціального супроводу скористалися 4 сім’ї, в них 8 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Фото без опису - 1 багатодітна, малозабезпечена сім’я (с Михайлівка);

 - 1 сімя, в якій неповнолітня одинока мати виховує дитину до 3 років (с. Михайлівка);

 - 1 сімя, в якій виховується 2 дітей, де батьки зловживають алкогольними напоями (с. Михайлівка);

- 1 сімя, де є постраждалі від жорстокого поводження та насильства      (смт Драбів).

 

Фото без описуКрім того, клієнтами центру  є 3 прийомні сім’ї та 2 дитячі будинки сімейного типу, де  проживає, виховується 14 дітей з числа дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У вищезазначених сімях здійснюється оцінка потреб з метою проведення соціального супроводження.

Для вирішення питань щодо отримання земельних ділянок та матеріальної допомоги до відділення звернулись 4 родини, члени яких є учасниками проведення антитерористичної операції, яких направлено у відповідні структури.

 Проводилась робота з 1 внутрішньо переміщеною  сім’єю, в ході якої  вивчено питання щодо володіння інформацією правового захисту, пільг, передбачених законодавством та механізмів їх реалізації, а також з’ясовано перелік проблем, які існують у родині та потребують вирішення.

З метою недопущення в подальшому вчинення повторних злочинів, що можуть привести до адміністративної та кримінальної відповідальності  проводилась профілактична робота з 5 умовно-засудженими особами, які проживають в селі Білоусівка, селищі Драбове-Барятинське, селищі Драбів, селі Козаче. З означеною категорією клієнтів проводилася профілактична робота щодо недопущення в подальшому вчинення повторних злочинів, що можуть привести до адміністративної та кримінальної відповідальності.