Соціальна підтримка вразливих сімей та сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах

  • 983

 

Фото без описуПріоритетними напрямками діяльності комунального закладу "Центр надання соціальних послуг" Драбівської селищної ради є  попередження негативних ситуацій у родині, особливо у сім’ях з дітьми, та надання їм своєчасної допомоги шляхом раннього виявлення, обліку, забезпечення соціальної підтримки  та здійснення соціального супроводу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

З метою надання своєчасної допомоги вразливим сім’ям та сім’ям, які опинилися  в складних життєвих обставинах та не в змозі їх самостійно подолати, 26.05.2021 року фахівцем із соціальної роботи та завідувачем відділенням соціальної роботи центру спільно з інспектором з ювенальної превенції сектору превенції Драбівського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області було відвідано 7 сімей, в яких виховується 13 дітей в селі Михайлівка та селищі Драбів. З вище зазначених родин: 2 багатодітні (8 дітей), з них 1 сім’я переселенців з Луганська (5 дітей); 5 сімей (5 дітей), де батьки зловживають алкоголем та неналежним чином виконують батьківські обов’язки, не створюють відповідних умов для повноцінного розвитку малолітніх, неповнолітніх дітей, з яких щодо 3 родин (2 дітей) надійшла інформація про вчинення домашнього фізичного, психологічного насильства відносно дорослих, 1 родина учасника АТО (2 дітей), 1 родина (1 дитина), де неповнолітня проживає з особою, яка перебувала в конфлікті з законом.

З відвіданих родин 4 сім’ї перебувають під соціальним супроводом фахівця центру та 3 нововиявлені родини. 

В ході соціальної роботи були обстежені умови проживання дітей, наявність продуктів харчування та сезонного одягу і взуття. Складено оцінки потреб сімей.

З дорослими членами родин проведено профілактичні бесіди щодо недопущення вживання алкоголю, залишення малолітніх дітей без нагляду дорослих, скеровано до створення належних умов проживання та відповідального батьківства.

Сім’ям, в яких відбулося насильство роз’яснено можливості уникнення конфліктних ситуацій в сім’ї, які призводять до домашнього насилля, ознайомлено з інформацією про набрання чинності від 07.01.2018 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" та основними догмами Закону України "Про охорону дитинства", які спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, проінформовано про те, що насильство в сім’ї порушує такі права людини, як право кожного на рівний захист перед законом, право не піддаватися жорстокому поводженню, право на життя і фізичку недоторканність, право на високі стандарти фізичного і психічного здоров’я, відповідальність батьків за неналежний догляд за дітьми. Попереджено  про адміністративну та кримінальну відповідальність за ведення асоціальної поведінки.