УДМС України в Черкаській області інформує : внесення кваліфікованого електронного підпису до ID-картки

  • 376

Фото без опису

Паспорт громадянина України у формі ID-картки, що містить кваліфікований електронний підпис громадянина внесений на безконтактний електронний носій (чіп), є повноцінним засобом електронної ідентифікації особи.

Нагадуємо, що ця послуга надається безкоштовно і за бажанням, та доступна для громадян України, які досягли 18-річного віку.

Термін дії сертифікатів ключів кваліфікованого електронного підпису - 2 роки.

Внести електронний підпис на безконтактний електронний носій ID-картки можливо як відразу після отримання нового паспорта громадянина України, так і на вже раніше видану ID-картку. Зауважимо, що зробити це можна в будь-якому територіальному підрозділі Державної міграційної служби, незалежно від місця реєстрації. Для запису кваліфікованого електронного підпису на чіп ID-картки потрібно пригадати PIN-код (PIN 2), який вказується особисто власником ID-картки під час її отримання.

Використання ID-картки з КЕП надає її власнику багато переваг, серед них – легке та зручне використання електронних сервісів державних органів, отримання банківських та адміністративних послуг, не виходячи з домівки.

Для використання кваліфікованого електронного підпису, обов’язковою умовою є наявність картрідера або смартфона з підтримкою технології NFC, а також відповідного програмного забезпечення для платформ Windows, MacOS, Android чи IOS. Наголосимо, що використання КЕП – безпечне, адже таємні ключі електронного підпису зберігаються у спеціальному захищеному чіпі на ID-картці, який має висновок державної експертизи у галузі криптографічного захисту інформації.