Соціально-виховна робота з умовно-засудженими, як засіб виправлення і ресоціалізації особистості

  • 3124

 

Фото без описуОдним із важливих аспектів діяльності КЗ «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради є взаємодія з Драбівським районним сектором філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області, яка передбачає забезпечення соціального супроводу та контролю за поведінкою осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково.

 Робота спрямована передусім на вирішення питання зменшення ризику випадків скоєння неповнолітніми засудженими та особами різновікових категорій повторних злочинів.

У системі засобів виправлення і ресоціалізації умовно-засуджених важливе місце займає соціально-виховна робота. Така робота спрямована на формування та закріплення прагнення до заняття суспільно-корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів та інших прийнятих у суспільстві правил поведінки, підвищення їх загальноосвітнього і культурного рівнів.

З цією метою 18 червня поточного року КЗ «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради  спільно з  районним сектором філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області, було проведено захід щодо запобігання вчинення повторних злочинів засудженими до іспитового строку, які перебувають на обліку. Метою заходу  є запобігання злочинності та повторного  вчинення правопорушень.

Завідувач відділення соціальної роботи комунального закладу провела інформаційно-роз’яснювальну роботу серед умовно-засуджених осіб, які відбувають покарання не пов’язані із позбавленням волі. Особливу увагу правопорушників  зосередила на важливості усвідомлення ними правових та соціальних норм, які є запорукою успішної ресоціалізації.

Начальник та фахівець районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області ознайомили  присутніх із правовими наслідками, які чекають на них у разі скоєння повторних злочинів або адміністративних правопорушень.

У ході зустрічі спеціалістами комунального закладу  проведено бесіди  про права, які має кожна людина та чому не можна посягати на права та свободи інших. З метою попередження проявів асоціальної поведінки, умовно-засуджених скеровано тренувати волю та контролювати емоції, розвивати позитивні комунікаційні зв’язки, усувати конфліктні стосунки, організовувати вільний час, будувати стосунки в родині, вміти бути прикладом для власних дітей, не допускати вживання алкоголю, скеровано до пошуку офіційного працевлаштування та інше. Також було обговорено основні причини скоєння правопорушень та як їх уникати у майбутньому. Особлива увага під час бесіди приділялась важливості розуміння перспектив свого життя та шляхів їх досягнення відповідно до їх реальних можливостей, але без несправедливого ущемлення їх прав і законних інтересів.