Знання державної мови – умова для прийняття до громадянства України

  • 622

З 16 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 25.04.2019 №2704-VIII «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якого особи, які мають намір набути громадянство України, зобов’язані засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою.

Пунктом 3 рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 24 червня 2021 року № 31 «Про затвердження класифікації рівнів володіння державною мовою та вимог до них», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 липня 2021 року за №№ 924/36546, 925/36547, визначено, що для набуття громадянства України особа має володіти державною мовою не нижче середнього рівня першого ступеня.

Для реєстрації на іспитовій платформі та проходження іспиту необхідно перейти за посиланням - https://exam.mova.gov.ua.

Програму іспиту на рівень володіння державною мовою особами, які мають намір набути громадянство України, характеристику іспитової роботи та зразки завдань іспиту на рівень володіння державною мовою для набуття громадянства України, карту іспитових аудиторій та інші матеріали про іспит можна знайти на офіційному сайті Національної комісії зі стандартів державної мови за посиланням https://mova.gov.ua.

Відповідно до пункту 51 Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року №409, розмір оплати за складення іспиту для осіб, визначених статтею 7 Закону, здійснюється за рахунок таких осіб, інших (фізичних та/або юридичних). Розмір оплати за складення іспиту становить 492 гривні.

Результати іспиту встановлюються не пізніше 15 календарних днів від дати складання іспиту, відповідно до абзацу другого частини другої статті 48 Закону.