Соціальна робота з категорійними сім’ями

  • 453

Фото без опису

Соціальне сирітство є однією з найбільш актуальних сучасних проблем українського суспільства. Найчастіше з означеною проблемою стикаються родини, які перебувають в складних життєвих обставинах та не можуть їх самостійно вирішити. 

З метою формування відповідального та усвідомленого батьківства, попередження раннього соціального сирітства 19.08.2021 року фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було відвідано 7 сімей, що виховують 20 дітей в селах Нехайки, Жорнокльови, Левченки та селищі Драбів. Означені родини перебувають на обліку Центру, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах та потребують соціальної підтримки. З них: 3 багатодітні сім’ї, що утримують 12 дітей, 2 звичайні (4 дітей), 1 родина переселенців з Луганська (2 дітей) та 1 родина, де батько-одинак виховує 2 дітей.

Основними чинниками складних життєвих обставин в сім’ях є неналежні умови проживання, зловживання алкоголем, неналежний догляд за дітьми, безробіття, складні сімейні стосунки між дорослими членами сімей.

В ході соціальної роботи з батьками проведено профілактичні бесіди щодо недопущення вживання алкоголю, належного виконання батьківських обов’язків, скеровано до прибирання осель та територій навколо будинків.

Матерям, які самостійно виховують дітей надано консультації щодо порядку подання заяв до суду про стягнення аліментів та переліку документів, які додаються до заяв, запропоновано юридичну та психологічну підтримку.