Соціальна робота з сім’ями

  • 263

 

Фото без опису01.11.2021 року завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцем із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради здійснено виїзд у села Золотоношка, Нехайки, Жорнокльови, Привітне та Михайлівка з метою відвідування сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та перевірки функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Соціальною роботою охоплено 4 родини (10 дітей), які перебувають в складних життєвих обставинах, 2 прийомні сім’ї (3 дітей) та 2 дитячі будинки сімейного типу (9 дітей).

Під час відвідування окремих категорій сімей було проведено профілактичні бесіди щодо попередження сімейного неблагополуччя, налагодження міжособистісних взаємовідносин, профілактики різних видів насилля, формування усвідомленого та відповідального батьківства, попередження раннього соціального сирітства та організації змістовного дозвілля дітям.

В ході роботи з прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу встановлено те, що в сім’ях створені всі належні умови для розвитку прийомних дітей, дітей-вихованців, збереження їх здоров’я. Діти мають власний життєвий простір, де наявні всі необхідні меблі для ігор та навчання, збереження особистих речей, місце для відпочинку. Діти забезпечені сезонним одягом і взуттям в достатній кількості. Стосунки в сім'ях доброзичливі, діти почувають себе впевнено, комфортно. Наявність позитивного морально-психологічного клімату в сім'ях сприяє розвитку довіри, взаємоповаги між прийомними батьками, батьками-вихователями та дітьми. Неповнолітні мають позитивний приклад навичок самообслуговування. Крім того, батьки вирішують проблеми, пов'язані з вихованням дітей, в основному, за рахунок внутрішніх ресурсів, при необхідності звертаються до фахівців.