Соціальна робота в громаді

  • 316

Фото без описуКожна дитина мріє про щасливу сім’ю, про дім, де на неї чекають та люблять. Ця сім’я в уяві дитини повинна триматися на взаєморозумінні, довірі, турботі один про одного, радості від спільних дій. У ній дитина може почути про себе те, що ніколи не наважаться сказати їй люди зі сторони, сім’я, де її ніколи не розлюблять та не зрадять. І що б не трапилося, дитина завжди може розраховувати на підтримку рідних.

Проте життєві реалії не завжди відповідають нашим бажанням. Адже значна частина батьків не забезпечують належний рівень піклування та догляду за своїми дітьми. Через батьківську байдужість і недбалість такі діти не мають дитинства, ростуть у жорстокості, часто стають на шлях злочину.

Тому, аби своєчасно виявити проблеми в родинах та допомогти в їх вирішенні, 08.12.2021 року завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було планово відвідано 7 сімей (20 дітей), що перебувають на обліку КЗ «ЦНСП» Драбівської селищної ради, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах, 1 нововиявлена родина (1 дитина) та 3 сім’ї (4 дітей), щодо яких надійшли повідомлення від поліції про вчинення домашнього насильства дорослого відносно дорослого, з яких один випадок в присутності малолітньої дитини. Соціальна робота проводилася на територіях Перервинцівського, Митлашівського, Драбове-Барятинського та Михайлівського старостинських округів Драбівської ТГ.

Спеціалістами КЗ «ЦНСП» були обстежені умови проживання дітей, наявність продуктів харчування, сезонного одягу та взуття, канцелярського приладдя. Проведено профілактичні бесіди щодо створення належних умов проживання, вчасної закупівлі продуктів харчування, необхідності працевлаштування не працевлаштованих членів родини для забезпечення базових потреб дітей. Батьків скеровано до відповідального батьківства, розуміння потреби дітей в батьківській любові, емоційній підтримці, розумінні, вербальному і тактильному спілкуванні.

У сім’ях, де відбулося насильство, жертвам надано психологічну підтримку, кривдників ознайомлено з інформацією про набрання чинності від 07.01.2018 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який спрямований на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства, проінформовано про те, що насильство в сім’ї порушує такі права людини, як право кожного на рівний захист перед законом, право не піддаватися жорстокому поводженню, право на життя і фізичку недоторканність, право на високі стандарти фізичного і психічного здоров’я. Попереджено  про адміністративну та кримінальну відповідальність за ведення асоціальної поведінки. 

Цього ж дня працівниками комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було вручено грамоти, подарунки та солодощі двом учням закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. с.Драбове-Барятинське та двом учням закладу загальної середньої освіти І-ІІ ст. с. Митлашівка за участь у фестивалі для дітей з інвалідністю «Повір у себе», метою якого є розвиток творчих здібностей дітей з особливими потребами. Спеціалісти соціальної сфери подякували діткам за участь у фестивалі, побажали натхнення в творчості, позитиву, творчих злетів та впевненості в досягненні мети.