Про моніторинг цін на соціально значимі товари

  • 516

Про моніторинг цін на соціально значимі товари

 

З метою забезпечення цінової стабільності у державі в умовах воєнного стану Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 06 березня 2022 р. № 223 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548».

Зазначеною Постановою передбачено, що на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні, здійснюється державний контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на такі товари: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні.

Тому, на виконання вищезазначеної Постанови Уряду та рішення Черкаської обласної військової адміністрації від 14.03.2022 № 4610/01/01-57 «Щодо залучення до моніторингових груп» Драбівська селищна рада разом із  Драбівським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області здійснюють постійний моніторинг цін у торгівельній мережі населених пунктів Драбівської громади на соціально значущі товари, які зазначені у Постанові Уряду та рішенні Черкаської ОВА.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України від 01 квітня 2022 року № 2173-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» податкові органи тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення".

Податкові органи здійснюють контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) шляхом проведення фактичних перевірок.

 

Хочемо звернути увагу, як суб’єктів господарювання так і споживачів на те, що фактична перевірка фіскальними органами проводиться за наявності хоча б однієї з таких підстав:

 

- отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення;

 

- отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

В області здійснюється моніторинг цін на продукти харчування для  недопущення їх необґрунтованого підвищення – ЧЕline |

У разі виявлення порушень законодавства про ціни і ціноутворення за результатами проведення перевірок застосовуються адміністративно-господарські санкції за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.