Зміни у Порядках пересилання паспортів за фактичним місцем перебування заявника

  • 298

Фото без опису

Військова агресія російської федерації призвела до чисельної міграції громадян України як в її межах самої України так і за кордон. Багато мешканців, в результаті переміщення в більш безпечні місця, залишилися без паспортних документів. Велика їх кількість подавали заяви для відновлення чи оформлення документів у міграційній службі одного регіону, а фактично перебувають в іншому регіоні України.

Подальше внутрішнє переміщення людей призвело до того, що на сьогодні гостро стоїть питання щодо можливості отримання заявниками виготовлених паспортних документів не за місцем подання відповідної заяви-анкети. Особливо це стосується тих громадян, які зараз перебувають за кордоном як біженці від російської агресії.

Саме тому, постановою Кабінету Міністрів України №1220 від 28 жовтня 2022 р. «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» врегульовано питання щодо пересилання за зверненням заявника оформлених паспортних документів від одного територіального органу/територіального підрозділу ДМС до іншого на території України, а також до закордонних дипломатичних установ або до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС для їх видачі.

Зокрема, внесено зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 302 від 25 березня 2015 року та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №152 від 07 травня 2014 року, щодо організації видачі закордонною дипломатичною установою паспортів громадянина України, оформлених територіальними підрозділами/територіальними органами ДМС, шляхом надсилання цих документів через Міністерство закордонних справ України.

Більш детально про особливості видачі паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон у період дії воєнного стану або на період карантину можна ознайомитися за посиланням.